13 Mart 2012 Salı

TUTUNAMAYANLAR Fanzini Çalışmaları Yeni Dönemde de Devam Ediyor...



 HIRC Basın Yayın Birimi'nin büyük çabalarıyla yaklaşık iki yıldır düzenli olarak yayınlanan Tutunamayanlar Fanzini'nin, yeni dönemde de çalışmaları artan döngüde ilerliyor.Daha kalabalık bir yayın kadrosu ve daha geniş bir içerikle üretim sürecine devam ediyoruz.

Kitlenin öyküsünü anlatanların, onları bir noktadan alıp başka bir noktaya taşıyanların yürüyüşü diğerlerine benzemez. Kaldırımda yürüyenler vardır. Usulca, sistematik adımlar atarak, mekanik ve sıkıcı...

Bir de attığı her adımda o kaldırım taşını duyumsayanlar, onun kendisi olanlar vardır. Ve onların öyküsünü anlatırlar. Hayat onların benliğinde anlamını sonsuza eşler, hayatın simetriği öykü, öykünün çözümlemesi ise yazı olur.

Yazı burada öğrenildik bir taslak değildir artık. Hayatın özünden işlenerek oluşturulan, her cümlesinde gerçekten izler taşıyan, canlı bir anıttır ve canlı bir amacı gösterir.

Amacın adı ise öyküdür.

Bize seçme şansı verilmiyor, evet.  Zorunlu eğitim sisteminden geçiriliyoruz. Geleneğin katı yargılarından geçirilerek büyütülüyoruz. Önümüze sistemler ve yaşantılar konuluyor ve “Birini seç” diyorlar. Çoğu seçiyor da...

Sınavlara giriyor, sistemin kısıtlı alanında kendilerince başarılar kazanıyorlar. Banknotlar istifliyor, Hollywood filmlerine öykünerek sıkıcı eğlenceler tertipliyorlar.

Sahte gülümsemelerini kaydettikleri fotoğraflar çektirip gerçek aşkı hiçbir zaman tanımadan karmaşık ilişkiler içine giriyorlar. Yapar gibi olma hali var hep. Mutluymuş gibi yapma hali en çok da.

Ve sistemin çarkları bütün varoluşu öğütürken, hayatta kalabilenler bütün bunların parodi olduğunu haykırıyor, insan gibi bir hayatın arayışına çıkıyorlar.

Buna karşılık sen, geri adım atmayacaksın. Bileceksin ki bütün sistemler, kavramlar ve eğilimler durgunların elinden çıkmıştır ve deli saçmasıdır.

Kurtul onların oyunlarından ve evindeki karanlık köşenin ötesinde, en merkezde, en ortada ol.

Senin gibi birkaç kişiyle birlikte gölgenin ardında değil, şehrin ortasında, Kızılay’da, İstiklal’de, Alsancak’ta ol.

Kendin gibi olmaktan korkma. Onlar ne düşünür diye korkma.

Bir insan gibi yaşamaktan, bir insan gibi sevip bir insan gibi heyecanlanmaktan, duvarları yıkmaktan korkma.

Bu öyküye inanan herkesi, ortak bir öykünün parçası olmaya çağırıyoruz.


Üniversitemizdeki öğrenci odaklı yayın azlığı düşünüldüğünde Tutunamayanlar Fanzini, üniversitemizin ana yayın bültenlerinden birisi olacaktır. Geçmişteki sayılar ODTÜ,Ankara Ünv., Gazi Ünv. gibi Ankara'daki üniversiteler başta olmak üzere Türkiye'nin farklı şehirlerinden birçok üniversiteye gönderiliyordu.Bundan sonraki süreçte diğer şehirlerden çok daha fazla  üniversiteye fanzinlerin gönderimi planlanıyor. Çünkü yazının, birbirlerinden çok uzaktaki insanları birleştirdiğinin ve ortak bir çalışma/yaratma zemininin temelini attığının farkındayız.

Fanzinin üretimi sürecinde,  yazı, fotoğraf, yorum ya da birçok alanda katkıda bulunma şansınız var. İlgilenen arkadaşlar, yakında açıklanacak tarihlerde HIRC Basın Yayın Birimi'nin fanzin toplantılarına katılabilirler. 





Ufuk S. YÜKSEL

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder